Optimizarea offpage este ultima etapa in cadrul procesul de optimizare al site-ului, fiind realizata dupa ce etapele de analiza si optimizare onpage au fost finalizate.

Dupa ce a fost realizata o analiza corecta a site-ului ,au fost alese anumite cuvinte cheie adecvate pentru continutul site-ului si s-a efectuat operatia de optimizare onsite, se poate demara campania de optimizare off-page.

Optimizarea off-page este complementara cu optimizarea onpage. O campanie SEO reusita nu poate fi realizata decat prin utilizarea ambelor metode de optimizare! Toate aceste etape conduc la servicii SEO cu adevarat performante.

Ce inseamna optimizarea off page si cum se realizeaza aceasta?

Prin optimizarea offpage se urmareste cresterea numarului de link-uri externe spre site. De ce sunt importante aceste backlink-uri? Pentru ca ajuta paginile site-ului sa obtina un pagerank mai bun, si sa fie indexate mai bine de catre motoarele de cautare.

Modul de obtinere al acestor backlink-uri este prin inscrierea site-ului in directoare web specializate.

Insa simpla inscriere a site-ului in aceste directoare (facute de si utilizant tool-uri ce inscriu site-ul automat) nu are efectul dorit.

Pentru a obtine un backlink de calitate este nevoie ca inscrierea sa fie realizata adecvat.

In cazul acestor backlink-uri conteaza foarte mult si calitatea, nu doar cantitatea acestora. Este necesara obtinerea link-urilor cu date corecte: titlul, descrierea, tag-urile sa fie relevante pentru site si sa contina cuvintele cheie pentru care se face optimizarea.

De asemenea este important ca titlul si descrierea cu care se face inscrierea sa nu fie aceleasi pentru toate directoarele la fel. Inscrierea in directoare nu aduce o crestere a traficului in mod direct, ci ajuta site-ul sa fie vazut mai bine de catre motoarele de cautare.

Aceasta etapa are cea mai mare pondere in privinta duratei necesare optimizarii unui site. Optimizarea offline este o operatiune de durata si care necesita resurse umane si de timp importante.

Este important ca backlink-urile sa provina de la site-uri relevante pentru continutul site-ului pentru care se realizeaza campania SEO. Un link de la un site ce are un continut din acelasi domeniu cu site-ul nostru o sa fie vazut ca un link de calitate si cu mai mare relevanta pentru Google.

Cateva tipuri de directoare si site-uri unde se poate face inscrierea:

  1. Directoare de site-uri web
  2. Forum-uri de discutii
  3. Directoare de Articole
  4. Anunturi
  5. Retele sociale

Fiveplus realizeaza inscrieri in toate aceste tipuri de directoare. Lucram cu o lista de astfel de directoare, ce este verificata periodic pentru a asigura validitatea si calitatea acestor directoare.

Fiveplus acorda o atentie deosebita acestor inscrieri pentru a nu fi considerate spam sau pentru a nu determina motorul de cautare sa considere suspect site-ul pentru care se realizeaza optimizarea.

Capcanele operatiunii de optimizare off page

  1. Inscrierea intr-un numar prea mare de directoare intr-un timp foarte scurt. In cazul acestei situatii motorul de cautare va considera site-ul ca fiind suspect de spam, si exista posibilitatea penalizarii acestuia. Inscrierea intr-un numar mare de site-uri trebuie sa se faca pe o durata mai lunga de timp.
  2. Inscrierea automatizata – Inscrierile realizate utilizand tool-uri automatizate sunt usor de realizat (ca efort si timp) dar efectul este extrem de redus. Din lista de directoare inclusa in aceste software-uri reusesc doar o serie de inscrieri, iar link-urile obtinute nu sunt de calitate, neavand niciun efect real asupra indexarii site-ului.
  3. Link-uri venite prin redirect / nofollow / javascript –  Toate aceste link-uri nu sunt considerate link-uri de calitate de catre motorul de cautare Google. Tehnica de navigare folosita de spideri pune mari probleme paginilor accesibile prin acest tip de link-uri

Abordarea Fiveplus in ceea ce priveste optimizarea off-line este bazata pe obtinerea link-urilor de calitate, ce sunt luate in considerare de Google in mecanismul de indexare al site-urilor.

Utilizam metoda inscrierilor manuale, pentru a putea controla calitatea link-urilor si a exclude implicarea site-ului intr-o campanie de black-hat (SEO ce nu respecta regulile motorului de cautare).

Daca te gandesti sa apelezi si tu optimizarea off page, dar nu stii de unde sa incepi, poti solicita un audit SEO pentru a vedea in ce stadiu se afla site-ul tau si ce strategie sa urmezi pentru a-i imbunatati pozitia in rezultatele Google.