Importanta simplificarii navigarii intr-un site

De ce este importanta simplificarea navigarii in site?

Navigarea intr-un web site (indiferent de domeniul in care activeaza) este un aspect foarte important intrucat ajuta vizitatorii (utilizatorii) sa gaseasca cu usurinta continutul dorit. De asemenea transmite un semnal motoarelor de cautare cu privire la ce parte a continutului din site o consideram importanta pentru business.

Orice site are o pagină de pornire sau „radacina”, aceasta fiind de obicei pagina cea mai accesata a site-ului si punctul de inceput al navigarii pentru numerosi vizitatori. Harta site-ului este o pagina web (HTML) in care sunt listate toate paginile de pe un site (organizate in ordine ierarhica). Practic pagina este prezentarea structurii site-ului. Folosirea unei harti este o modalitate de a optimiza site-ul in vederea clasarii lui in rezultatele Google. Daca in robots.txt se specifica motorului de cautare ce parti din site sa excluda din indexare, in harta site-ului se ghideaza motorul  de cautare unde sa mearga. Pe langa harta site, adresata in deosebi vizitatorilor  umani este nevoie si de una pentru “spider” (fisierul sitemap.xml).

Practici bune pentru navigarea intr-un site

1.       Se recomanda crearea unei ierarhi cu structura logica: permiteti vizitatorilor unui site sa acceseze rapid informatiile de care au nevoie (trecerea de la un continut general la unul detaliat in concordanta cu cautarea efectuata). Evitati plasarea de link-uri intr-o pagina (ex.home page) catre toate celelalte pagini din site (linking intern in exces) sau fractionarea continutului (este important ca vizitatorul sa ajunga la continutul detaliat dup ace efectueaza maxim 3 click-uri in site).

2.       Utilizati continut tip text in site – avand continut tip text in site ajutati accesarea cu crawlere si intelegerea site-ului de catre motoarele de cautare (evitati folosirea in exces a fisierelor non-text)

3.       Utilizati bredcrumb – link-urile de navigare reprezinta un rand de link-uri interne plasate in general in partea de sus a unui site. Astfel se permite vizitatorilor o navigare rapida, avand posibilitatea de a se intoarce usor la o sectiune deja vizitata (este indicata calea de navigare).

Ex:  bredcrumb

4.       Includeti o harta a site-ului in format HTML pe site si utilizati un fisier Sitemap dinamic in format XML

Ex: https://www.optimizareplus.ro/harta-website

5.       Customizati o pagina de eroare 404 utila:

Unii dintre vizitatorii site-ului vor ajunge ocazional la o pagina care nu exista pe in cadrul site-ului, fie prin accesarea unui link intrerupt, fie prin introducerea unei adrese URL gresite.

Implementare / Crearea unei pagini 404 personalizate, care sa ghideze viziztatorii catre o pagina functionala de pe site, poate imbunatati semnificativ experienta de utilizare. Pagina 404 trebuie sa contina, probabil, un link inapoi catre pagina radacina (ex. home page) si poate furniza, de asemenea, linkuri spre continut popular sau similar de pe site. Atunci cand se personalizeaza o pagina de eroare 404 este recomandat sa se evite afisarea unui mesaj simplu precum “Nu s-a gasit”, “Erorr 404”

pagina-404

Asigurati-va ca navigarea in site este una optima atat din punct de vedere a userului cat si a internautului.

2019-08-05T16:12:22+03:00