SEO reprezinta o componenta esentiala a strategiei de marketing digital implementata la nivelul unui site, la fel cum a avea un website mobile-friendly este mai mult decat important.

Rata de utilizare a smartphone-urilor si a tabletelor inregistreaza un trend ascendent, fapt pentru care trebuie sa te asiguri ca site-ul tau este adaptat si ca poate fi accesat fara probleme de pe orice tip de dispozitiv mobil.

Statisticile efectuate la nivel mondial arata ca utilizarea smartphone-urilor incepe sa depaseasca utilizarea echipamentelor de tip desktop, ceea ce anunta ca, in viitorul apropiat, search-ul (cautarea) de informatii va fi realizat utilizand, cu precadere, device-uri mobile.

Prin urmare, utilizatorii de internet doresc sa poata accesa orice website de pe orice dispozitiv, indiferent ca este vorba despre desktop, tableta sau smartphone. Si aici intervin notiunile de site mobile-friendly, versiune dedicata pentru mobil sau site cu design responsive.

seo vs google adword

Evita o declasare a site-ului in Google

Echipa de specialisti SEO are obligatia de a avertiza detinatorii de website-uri non-mobile friendly de posibile scaderi / fluctuatii in rezultatele motoarelor de cautare, precum si de o posibila scadere a traficului, in cazul in care nu se implementeaza un design responsive pentru device-urile mobile.

Experienta utilizatorului (UX) cu un website are influenta directa asupra clasarii unui site in rezultatele Google.

Pentru a oferi o experienta cat mai placuta utilizatorilor, motoarele de cautare vor clasa / pozitiona, in primele rezultate, doar acele pagini web care sunt mobile-friendly.

Astfel, cei care nu au site-uri resposive se pot astepta la o scadere importanta a paginilor de destinatie in clasamentul Google.

Cei care utilizeaza Google Webmaster Tools au fost deja informatii cu privire la importanta unui site responsive.

Google a trimis mesaje in care mentioneaza paginile care nu sunt mobile oriented si insotite de mesajul: ”Aceste pagini nu vor fi vazute ca fiind mobile-friendly in Google search, prin urmare vor fi pozitionate mai slab pentru utilizatorii de dispozitive mobile”.

Este indicat sa nu se ignore informatiile transmise de Google prin intermediul Google Webmaster Tools.

Google intentioneaza sa acorde prioritate site-urilor mobile-friendly in rezultatele cautarii, de aceea existenta unui site responsive nu este un moft, ci o necesitate, o adaptare la schimbarile mediului online, la cerintele Google si ale utilizatorilor de internet.

Cel mai important aspect al necesitatii adaptarii unui site la zona mobile este reprezentat de faptul ca exista o recomandarea transmisa de catre Google, ceea ce inseamna ca situatia este una clara, iar site-ul trebuie adaptat pentru a se ridica la noile standarde / cerinte.

Google declara responsive web design ca fiind practica cea mai buna pentru adaptarea unui site la configuratiile mobile.

Website-ul cu design responsive are un singur URL si acelasi cod HTML, indiferent de dispozitiv-ul cu care este accesat, ceea ce determina ca motorul de cautare Google sa indexeze si sa organizeze continutul publicat intr-o maniera facila si eficienta.

Nu este necesara dezvoltarea unei versiuni dedicate de forma m.site.ro!

Un website responsive poate oferi o experienta mult mai buna utilizatorilor pe mai multe dispozitive fara a conta dimensiunea ecranului device-ului utilizat.

Un site care functioneaza bine, indiferent de dimensiunea device-ului (responsive web design), va oferi o experienta mai buna si mai consistenta decat o versiune de site mobil dedicata (m.site.ro), care este proiectata pentru un dispozitiv specific si pentru un ecran cu o dimensiune specifica.

Avand un site separat pentru desktop si unul pentru mobil este necesar sa apelezi la campanii separate de optimizare organica. Acesta este un avantaj cheie pentru responsive website fata de un site mobil separat (are acceasi baza de date, aceleasi informatii prezentate internautilor).

Nu astepta sa fii depunctat de Google, actioneaza si ofera vizitatorilor site-ului tau cea mai buna experienta, indiferent de dispozitivul pe care il utilizeaza.

Poti afla daca site-ul tau este sau nu mobile-friendly in urma unui audit SEO.